Łączna liczba wyświetleń

sobota, 24 maja 2014

Szparagi marynowane.

Sałatka z marynowanych szparagów.
           Szparagi super warzywa przez wielu wprost uwielbiane. Tradycyjnie podaje się pod sosem holenderskim , zawija w szynkę lub smaży na maśle . Ja zaproponuje sałatkę ze szparagów marynowanych z truskawkami i warzywkami tagliatelle. Może z nazwy wydawać się trudne, lecz zapewniam was, że takie nie jest i że moją sałatkę robi się szybko i przyjemnie.

SKŁADNIKI:      - Szparagi zielone, białe kilka sztuk ( po 2 na 1 porcję)
                            - mix sałat ( parę listków różnych sałat)
                             - truskawki 3-4 szt
                             - sos vinaigrette ( 3-4 łyżki)
                             - marchewka, pietruszka, por
                             - sos słodko-kwaśny tao-tao ( parę łyżek)

WYKONANIE: Po obraniu szparagów marynujemy je w sosie słodko kwaśnym najlepiej parę godzin. Mix sałat mieszamy z winegretem. Marchewkę, pietruszkę obieramy obieraczką, a gdy już będą obrane ścinamy obieraczką dalej parę pasków robiąc warzywa tagliatelle tj. wstążki szerokości sznurówek. Pora kroimy podobnie w paski i lekko go blanszujemy. Wykładamy na talerz mix sałat formując go w kształt wulkanu ,a na jego wierzch kładziemy warzywa tagliatelle i pokrojone szparagi. Truskawki przekrojone  wzdłuż na pół kładziemy wzdłuż krawędzi talerza.SMACZNEGO.


                             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz