Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 19 maja 2014

Małże Nowozelandzkie.

Zapiekane małże nowozelandzkie.
   Często nie wiemy jak podać takie małże, które przecierz obecnie ani nie są drogie, ani trudno dostępne. Ja zaproponuje podanie ich na ciepło w formie przekąski, którą sami zobaczycie, ze bardzo łatwo zrobić.
Na porcje użyje 3 sztuk małży. Masło ok 100g mieszamy z bułką tartą ( ok. 2 łyżek) , posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem ( ok 1 łyżki) roniąc plastyczną masę, którą nakładamy na każdą muszelkę szczelnie zaklejając małżę. Posypujemy jeszcze na całość starty parmezan i zapiekamy pare minut w nagrzanym piecu tak by parmezan roztopił sie, a masełko rozpuszczając wsiąkło w muszelkę. Tak zapiekane małże podajemy z miksem sałat, pamiętając oczywiście by nie kłaść ich bezpośrednio na sałaty lecz obok. ( Nigdy nie kładzie się ciepłych produktów na sałaty czy świeży szpinak by nie zniszczyć struktury zielonych warzyw)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz