Łączna liczba wyświetleń

środa, 28 maja 2014

Knedle z jabłkami.

                Najbardziej popularnymi knedlami są oczywiście te ze śliwką węgierką, ewentualnie z innymi odmianami śliwki czy np. z brzoskwinią. Równie dobre są też i z truskawkami .Ja zaproponuje wersję z jabłkami w środku, a wykonanie i koszt tego dania jest nie współmiernie małe w porównaniu do doznań smakowych jakie uzyskamy.

SKŁADNIKI:    -0.5 kg ugotowanych ziemniaków
                          - 1 szkl. mąki pszennej
                          - 1 jajko
                          - 2 średnie jabłka
                          - ok 4ł cukru do jabłek
                          - masło 1 łyżka
                          - szczypta soli
WYKONANIE:   Ziemniaki najlepiej letnie przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. ( można niekiedy dodać trochę mąki ziemniaczanej) . Jabłka obieramy , wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na pół w poprzek. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na masełku z dodatkiem cukru ( jak ktoś lubi można dodać też cynamon.) . Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej  spłaszczamy lekko robiąc wgłębienie, na które kładziemy przestygnięte  jabłka. Dokładnie sklejamy i wrzucamy na wrzątek gotując około 3 minut od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną , cukrem pudrem lub z bułeczką zarumienioną na masełku.
SMACZNEGO.



dobrze sklejaj!





 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz