SKŁADNIKI: -0.5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 średnie jabłka
- ok 4ł cukru do jabłek
- masło 1 łyżka
- szczypta soli
WYKONANIE: Ziemniaki najlepiej letnie przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. ( można niekiedy dodać trochę mąki ziemniaczanej) . Jabłka obieramy , wyciągamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na pół w poprzek. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na masełku z dodatkiem cukru ( jak ktoś lubi można dodać też cynamon.) . Z ciasta formujemy kulki wielkości piłeczki pingpongowej spłaszczamy lekko robiąc wgłębienie, na które kładziemy przestygnięte jabłka. Dokładnie sklejamy i wrzucamy na wrzątek gotując około 3 minut od wypłynięcia. Podajemy z gęstą śmietaną , cukrem pudrem lub z bułeczką zarumienioną na masełku.
SMACZNEGO.
dobrze sklejaj! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz