Różyczki gotowe na bliny. |
- mąka przenna 100 g
- mąka gryczana 150 g
- masło 40 g
- mleko 1 szkl
- cukier 1 łyżka
- jajko 1 szt
- sól szczypta
- mało sklarowane do smażenia ( można zastąpić olejem)
Przesmażonymi szparagami można zastąpić wacame. |
SPOSÓB PODANIA: Chyba najczęściej bliny podaje sie z wędzonym łososiem i kawiorem, ZLososia robimy małe różyczki, na nie nakładamy gęstą, kwaśną śmietanę, a na śmietanę odrobinę najlepiej czarnego kawioru. Na środek tależa kładziemy wacame ( jest to rodzaj glonów morskich, które sprzedawane są w sklepach w postaci suszonej, dla tego wcześniej należy je zalać wrzątkiem i potzrymac w nim dosłownie chwilkę by zmiękły ) . Bliny kładziemy do okoła waceme , a na bliny nakładamy różyczki z łososia ze śmietaną i kawiorem. Teraz zostaje jeszcze zrobić jajko poczetowe, którym przykywamy wacame, ale tak by nie zasłaniać go całego. ( Wacame można zastąpić np. przesmażonymi szparagami. )
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz