Łączna liczba wyświetleń

sobota, 24 maja 2014

Bliny.

  Prosiliście mnie w meilach o podanie przepisu na dobre bliny. Dziś spełniam tę prośbę i podaje przepis wraz z propozycją podania tych przepysznych placuszków wywodzących się z kuchni litewskiej.

Różyczki gotowe na bliny.
SKŁADNIKI:   - drożdze 10 g
                         - mąka przenna 100 g
                         - mąka gryczana 150 g
                         - masło 40 g
                          - mleko 1 szkl
                         - cukier 1 łyżka
                          - jajko 1 szt
                          - sól szczypta
                          - mało sklarowane do smażenia ( można zastąpić olejem)
Przesmażonymi szparagami można zastąpić wacame.
Drożdze umieszczany w misce i zasypujemy je cukrem. Wlewamy ciepłe mleko ( temperatura mleka musi być około 45 st C) , solimy i dodajemy obie mąki najlepiej przesiane. Zostawiamy wszystko do wyrośnięcia, a gdy to już nastąpi dodajemy rozpuszczone masło i znowu czekamy na ponowne wyrośnięcie. Sekret dobrych blinów polega na trzykrotnym rośnięciu ciasta dla tego gdy ju ż nam drógi raz podrośnie dodajemy zółtko jajka i czekamy trzeci raz. Ubijamy pianę z białka na sztywno i mieszamy delikatnie z ciastem. Smażymy małe placuszki najlepiej na sklarowanym masełku, ja robię jednego blina z połowy łyżki ciasta.

SPOSÓB PODANIA: Chyba najczęściej bliny podaje sie z wędzonym łososiem i kawiorem, ZLososia robimy małe różyczki, na nie nakładamy gęstą, kwaśną śmietanę, a na śmietanę odrobinę najlepiej czarnego kawioru. Na środek tależa kładziemy wacame ( jest to rodzaj glonów morskich, które sprzedawane są w sklepach w postaci suszonej, dla tego wcześniej należy je zalać wrzątkiem i potzrymac w nim dosłownie chwilkę by zmiękły ) . Bliny kładziemy do okoła waceme , a na bliny nakładamy różyczki z łososia ze śmietaną i kawiorem. Teraz zostaje jeszcze zrobić jajko poczetowe, którym przykywamy wacame, ale tak by nie zasłaniać go całego. ( Wacame można zastąpić np. przesmażonymi szparagami. )
SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz