Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 19 maja 2014

Sałatka Cezar

Gotowy Cezar
Cezar to moja ulubiona sałatka. Istnieją różne sposoby podania tej sałatki, jednak zasada ogólna to to by w niej skład wchodziła sałata rzymska oraz sos na bazie majonezu i anchovies. To właśnie owy sos daje wyjątkowy , charakterystyczny smak naszej sałatki.

SKŁADNIKI:     - Sałata Rzymska 1 szt
                           - majonez 0,2l
                           - anchovies 1 mała puszka
                           - pieczywo tostowe 2 kromki
                           - oliwki czarne pare sztuk
                           - parmezan ok 100g
                           - kurczak 1 piers
                           - boczek wędzony 3 plasterki
                           - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, oregano, majeranek, czosnek
                           - oliwa z oliwek ok ok 3 łyżek

WYKONANIE:  Sos, który jest wyjątkowo ważny w naszej sałatce robimy łącząc majonez ze zblędowanymi anchovies i parmezanem oraz posiekanymi oliwkami czarnymi. Doprawiamy pieprzem, słone są anchovies więc już nie solimy, za to możemy dodać śmietany gdy okaże się za gęsty. Przyprawy wymieniłem do grzanek , które robimy krojąc w kostkę 1 cm na 1 cm chleb tostowy, polewamy oliwą , doprawiamy i pieczemy ok 10 min w piecu lub robimy na patelni. Pierś kroimy na 3 paski, doprawiamy, przesmażamy np. na patelni grillowej i owijamy każdy kawałek z osobna plastrem boczku, po czym wkładamy na ok 10 min do pieca. W misce porwane listki sałaty rzymskiej mieszamy z sosem, startym na tarce parmezanem i grzankami, wykładamy na talerz tak by zrobić miejsce na kurczaczka w boczku.
SMACZNEGO.

Sałata Rzymska


Starty parmezan


Sos Cezar
Grzanki
Rzymska, grzanki, parmezan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz