Gotowy Cezar |
SKŁADNIKI: - Sałata Rzymska 1 szt
- majonez 0,2l
- anchovies 1 mała puszka
- pieczywo tostowe 2 kromki
- oliwki czarne pare sztuk
- parmezan ok 100g
- kurczak 1 piers
- boczek wędzony 3 plasterki
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, oregano, majeranek, czosnek
- oliwa z oliwek ok ok 3 łyżek
WYKONANIE: Sos, który jest wyjątkowo ważny w naszej sałatce robimy łącząc majonez ze zblędowanymi anchovies i parmezanem oraz posiekanymi oliwkami czarnymi. Doprawiamy pieprzem, słone są anchovies więc już nie solimy, za to możemy dodać śmietany gdy okaże się za gęsty. Przyprawy wymieniłem do grzanek , które robimy krojąc w kostkę 1 cm na 1 cm chleb tostowy, polewamy oliwą , doprawiamy i pieczemy ok 10 min w piecu lub robimy na patelni. Pierś kroimy na 3 paski, doprawiamy, przesmażamy np. na patelni grillowej i owijamy każdy kawałek z osobna plastrem boczku, po czym wkładamy na ok 10 min do pieca. W misce porwane listki sałaty rzymskiej mieszamy z sosem, startym na tarce parmezanem i grzankami, wykładamy na talerz tak by zrobić miejsce na kurczaczka w boczku.
SMACZNEGO.
Sałata Rzymska |
Starty parmezan |
Sos Cezar |
Grzanki |
Rzymska, grzanki, parmezan |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz