SKŁADNIKI |{ na 2 porcje} : - Świeże liście szpinaku ok. 200g
- Majonez 2 ł
- śmietana 150 ml
- 4 ząbki czosnku
- boczek wędzony 6 plasterków
- ser pleśniowy gorgonzola czy dor blue 100 g
- orzechy różne
- cukier 1 łyżeczka
WYKONANIE. Liście szpinaku myjemy dokładnie i odrywamy ogonki. wrzucamy do miski. Majonez i ze 2 ł śmietany łączymy dodając przetarty czosnek i odrobinę cukru robiąc sos czosnkowy. Boczek pieczemy albo smażymy by był chrupiący. Resztę śmietany wlewamy na patelnię dodając niebieski ser i czekamy, aż ser się roztopi. Do miski ze szpinakiem dodajemy uprażone orzechy i sos czosnkowy. Mieszamy wszystko razem i wykładamy na środek talerza robiąc miejsce przy rantach na boczek i sos serowy.
sałatka szpinakowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz