Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 10 kwietnia 2014

Sałatka ze szpinaku.

Szpinak cieszy się ogromnym zainteresowaniem jednak dużo osób ma trudności z jego podaniem. Przedstawię państwu w tym poście sałatkę ze świeżych liści szpinaku, której wykonanie nie zajmie dużo czasu, ani produkty , które będą potrzebne nie obciążą zbytnio Waszych kieszeni.

SKŁADNIKI |{ na 2 porcje} :  -  Świeże liście szpinaku ok. 200g
                                                 - Majonez 2 ł
                                                  -  śmietana 150 ml
                                                  - 4 ząbki czosnku
                                                  - boczek wędzony 6 plasterków
                                                  - ser pleśniowy gorgonzola czy dor blue 100 g
                                                   - orzechy różne
                                                  - cukier 1 łyżeczka
WYKONANIE. Liście szpinaku myjemy dokładnie i odrywamy ogonki. wrzucamy do miski. Majonez i ze 2 ł śmietany łączymy dodając przetarty czosnek i odrobinę cukru robiąc sos czosnkowy. Boczek pieczemy albo smażymy by był chrupiący. Resztę śmietany wlewamy na patelnię dodając niebieski ser i czekamy, aż ser się roztopi. Do miski ze szpinakiem dodajemy uprażone orzechy i sos czosnkowy. Mieszamy wszystko razem i wykładamy na środek talerza robiąc miejsce przy rantach na boczek i sos serowy.
sałatka szpinakowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz