Marchewkowa dekoracja. - marchewke obieramy obieraczką, a gdy już jest obrana dalej tniemy z niej cieniutkie paski ( niby obierki) . Takie paski słodzimy dość sporo, dolewamy ocet spirytusowy oraz roztłuczoną kolędrę i mieszamy .
Szczypiorek- bardzo często o sukcesie dekoracji zaważa jej prostota, gdyż za bardzo przesadzona może odnieść wręcz odwrotny skutek. Tak więć jeden szczypiorek równo przycięty położony na danie będzie już świetną jego dekoracją.
Skórki pomidora - gdy spażamy pomidora i zostają nam z niego skórki wystarczy je usmażyć np. we frytkownicy, tak by się wygięły i za bardzo nie ściemniały. tak przygotowane można wbić w nasze danie pionowo dekorując je .
Liść laurowy - szczegulnie do dań mięsnych dobrze jest opalić nad palnikiem gazowym dwa, trzy różńej wielkości liście laurowe , które jak wbijemy np. w kapustkę przy golące będą się świetnie prezentowały.
Cykoria- gdy brzegi liści cykorii czy to białej czy czerwonej umoczymy w słodkiej sproszkowanej papryce i położymy po trzy od największego do najmniejszego na górze talerza będzie ładnym garniszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz