SKŁADNIKI: - Roladka z indyka
|
fenkuł z batatami |
- pomarańcz 2 szt
- fenkuł 1 szt
- bataty 2 szt
- żurawina 1 słoiczek mały
- wino czerwone 100ml
WYKONANIE:
|
smażenie fenkuła |
Gdy już mamy gotową roladkę z indyka, kroimy ją w plastry grubości około pół centymetra i jak napisałem wyżej smażymy na masełku bądź z masłem odpiekamy w piecu. Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do miękkości, następnie przecieramy na pure. Z kopru włoskiego odcinamy jeden kawałek i smażymy go w głębokim tłuszczu najlepiej we fryturze. Pomarańcze obieramy i kroimy każdego na 4 plastry, a następnie smażymy go na patelni teflonowej bez tłuszczu. Żurawinę rozcieńczamy winem czerwonym bądź sokiem np. z czarnych porzeczek . Fenkuł napełniamy batatowym puree i stawiamy pionowo na górze talerza. Podsmażone pomarańcze układamy poniżej zostawiając miejsce na indyka 4- 5 plastrów na porcję. Do okoła polewamy sosem żurawinowym. Do batatów można dodać także marchewkę , która zmieni lekko smak i powiększy nam ilość puree.
|
Puree z batatów |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz