Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 13 kwietnia 2014

Indyk faszerowany orzechami.

Ja proponuje indyka, ale równie dobrze można użyć kurczaka najlepiej uda bez kośći.

SKŁADNIKI:  ( Na 2 porcje)  - udziec indyka  0.5 kg
                                                - orzechy woskie, pistacje, pestki dyni, zórawina suszona, rodzynki w sumie                                                    200g
                                                 -  natka pietruszki \
                                                 - jajko 1 sztuka
                                                 - sól, pieprz do smaku.
                                                 - bułka namoczona w mleku 2                                                         kajzerki
                                                  - 2 przesmażone cebulki

WYKONANIE:   Udziec mielimy na zwykłych oczkach z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulką i dodajemy do niego uprazone wczesniej orzeszki i pestki dyni, zórawinę oraz sparzone rodzynki. Wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku i całość dobrze wyrabiamy, następnie układamy na foli spożywczej rozciągniętej na blacie najlepiej dwuch warstwach w formie podłużnego walca i zwijamy sciśle w roladkę. Póżniej albo gotujemy na wolnym ogniu w wodzie ok 45 minut, albo jak mamy taką moiżliwość parujemy w piecu około pół godziny. Gdy już nasza roladka przestygnie kroimy w plasterki grubości około pół centymetra i albo odsmażamy na masełku, albo po posmarowaniu masłem odgrzewamy w nagrzanym piecu . Proponuje podać tak jak na zdjęciu z fenkułem faszerowanym puree z batatów, smażonymi pomarańczami i sosem zórawinowym.







             

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz