SKŁADNIKI: ( Na 2 porcje) - udziec indyka 0.5 kg
- orzechy woskie, pistacje, pestki dyni, zórawina suszona, rodzynki w sumie 200g
- natka pietruszki \
- jajko 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku.
- bułka namoczona w mleku 2 kajzerki
- 2 przesmażone cebulki
WYKONANIE: Udziec mielimy na zwykłych oczkach z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulką i dodajemy do niego uprazone wczesniej orzeszki i pestki dyni, zórawinę oraz sparzone rodzynki. Wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku i całość dobrze wyrabiamy, następnie układamy na foli spożywczej rozciągniętej na blacie najlepiej dwuch warstwach w formie podłużnego walca i zwijamy sciśle w roladkę. Póżniej albo gotujemy na wolnym ogniu w wodzie ok 45 minut, albo jak mamy taką moiżliwość parujemy w piecu około pół godziny. Gdy już nasza roladka przestygnie kroimy w plasterki grubości około pół centymetra i albo odsmażamy na masełku, albo po posmarowaniu masłem odgrzewamy w nagrzanym piecu . Proponuje podać tak jak na zdjęciu z fenkułem faszerowanym puree z batatów, smażonymi pomarańczami i sosem zórawinowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz