Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 31 stycznia 2011

zupa krem pomidorowy

    Zupa pomidorowa jest jedną z bardziej rozpoznawalnych i lubianych polskich zup. Dużo osób ( ja tez } przerabia rosół dodając koncentrat, cukier,  śmietanę i  czasami mąkę by móc  cieszyć swe podniebienia zupełnie nową już zupą. Ja wam zaproponuje włoską odmianę tej zupy i naprawdę polecam. Ja stosuje ją nieraz nawet jako sos np. do kurczaka, pulpetów wieprzowych czy w formie pasty np. z makaronem  Farfale, lub Pene.


SKŁADNIKI :  2- 3 cebule,  2 marchewki, 1 seler naciowy, koper włoski, czosnek 3-4 ząbki, bazylia świeża najlepiej, pomidory pelati 2- 3 puszki { ewentualnie pomidory świeże 6, 7 sporych sztuk naciąć w krzyżyk od dołu bardzo delikatnie ostrym nożykiem, wykroić szypułki i sparzyć trzymając  we wrzątku tylko kilka sekund ok 30 po czym zahartować najlepiej w lodowatej wodzie tak by łatwo obierały się  ze skórki. Przekroić je na 4 kawałki Wodę ze sparzenia można wykorzystać jako wywar warzywny wzmacniając go np. jakaś kostką warzywną.} , sól , pieprz, cukier, rosół warzywny, oliwa lub olej do smażenia. 



WYKONANIE : Cebulę, koper włoski ,seler naciowy, marchewkę pokroić jakkolwiek w spore kawałki przesmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w dość  wysokim garnku. Pod koniec smażenia dodać czosnek tez go podsmażyć wlać pomidory pelati lub nasze zrobione bez skórki podlać  wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia marchewki. Gdy już to nastąpi  wrzucić przepłukaną bazylie ( zostawić sobie parę ładnych szczytów do dekoracji } doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, po czym zdjąć z ognia, zblędować bardzo dokładnie blenderem , przyprawić solą, pieprzem i cukrem tak by zupa sos była na nutkę słodko, ostrego pomidora z bazyliowym aromatem. Przetrzeć przez sitko tzw.Chińczyka 

Podawać w kokilkach rysując śmietaną  na powierzchni zupy mała pajęczynkę, przyozdobić  bazylią z grzankami, groszkiem ptysiowym lub nawet samą.  

1 komentarz:

  1. http://www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swiata/wloska/zupa_krem_pomidorowy

    OdpowiedzUsuń