Zupa pomidorowa jest jedną z bardziej rozpoznawalnych i lubianych polskich zup. Dużo osób ( ja tez } przerabia rosół dodając koncentrat, cukier, śmietanę i czasami mąkę by móc cieszyć swe podniebienia zupełnie nową już zupą. Ja wam zaproponuje włoską odmianę tej zupy i naprawdę polecam. Ja stosuje ją nieraz nawet jako sos np. do kurczaka, pulpetów wieprzowych czy w formie pasty np. z makaronem Farfale, lub Pene.
SKŁADNIKI : 2- 3 cebule, 2 marchewki, 1 seler naciowy, koper włoski, czosnek 3-4 ząbki, bazylia świeża najlepiej, pomidory pelati 2- 3 puszki { ewentualnie pomidory świeże 6, 7 sporych sztuk naciąć w krzyżyk od dołu bardzo delikatnie ostrym nożykiem, wykroić szypułki i sparzyć trzymając we wrzątku tylko kilka sekund ok 30 po czym zahartować najlepiej w lodowatej wodzie tak by łatwo obierały się ze skórki. Przekroić je na 4 kawałki Wodę ze sparzenia można wykorzystać jako wywar warzywny wzmacniając go np. jakaś kostką warzywną.} , sól , pieprz, cukier, rosół warzywny, oliwa lub olej do smażenia.
WYKONANIE : Cebulę, koper włoski ,seler naciowy, marchewkę pokroić jakkolwiek w spore kawałki przesmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w dość wysokim garnku. Pod koniec smażenia dodać czosnek tez go podsmażyć wlać pomidory pelati lub nasze zrobione bez skórki podlać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia marchewki. Gdy już to nastąpi wrzucić przepłukaną bazylie ( zostawić sobie parę ładnych szczytów do dekoracji } doprowadzić jeszcze raz do wrzenia, po czym zdjąć z ognia, zblędować bardzo dokładnie blenderem , przyprawić solą, pieprzem i cukrem tak by zupa sos była na nutkę słodko, ostrego pomidora z bazyliowym aromatem. Przetrzeć przez sitko tzw.Chińczyka
Podawać w kokilkach rysując śmietaną na powierzchni zupy mała pajęczynkę, przyozdobić bazylią z grzankami, groszkiem ptysiowym lub nawet samą.
http://www.mojegotowanie.pl/kuchnie_swiata/wloska/zupa_krem_pomidorowy
OdpowiedzUsuń