Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 stycznia 2011

Crème brûlée

                Francuska nazwa tego prostego deseru sprawia, ze wielu ludzi boi się go przyrządzać w domu dla siebie, znajomych i gości. W restauracjach jednak wszyscy chętnie płacą często nie male kwoty by zadowolić swe podniebienia fantastycznym smakiem słodkiej , waniliowej śmietanki ze skarmelizowana skorupka na wierzchu.
Podam tu przepis jak podobny deser zrobić łatwo, szybko i tanio przede wszystkim w domu. Poczęstuj dziewczynę, chłopaka tym creme brulee, a przekonasz się, ze przy odrobinie zmysłów podziała on jak afrodyzjak.


SKŁADNIKI : śmietanka 36%, cukier biały, żółtka  - wszystko w równych proporcjach tzn: na każde 100ml śmietany , 1 łyżka stołowa cukru i  1 żółtko. Ja zawsze robię 5 żółtek, pół litra śmietany i 5 łyżek cukru oraz 1 opakowanie cukru wanilinowego.

WYKONANIE : Przed wykonaniem nagrzać piekarnik do 150st .Samo  wykonanie jest bardzo proste, wbijcie żółtka do miski uważając by się białko nie dostało, wsypcie cukier zmiksujcie tak by się cukier rozpuścił tylko ( nie musi być ucierane do białości) i wlejcie śmietanę mieszając dalej mikserem tylko na mniejszych obrotach. Przelejcie do najlepiej glinianych małych naczynek, ale mogą to być również metalowe miseczki tak by później zmieścić je na brytfankę taka np. do ciast. Mi wchodzi takich miseczek 8 na jedną brytfankę. Następnie podlać na dno brytfanki gorąca, z czajnika najlepiej woda tak by miseczki były zanurzone, a linia wody była tylko nieco poniżej brzegów miseczek. Najlepiej na początku włożyć do pieca, a później zalewać wodą ostrożnie by nie wlać do śmietanki. Piec w takiej kąpieli ok 15- 20 min do czasu, kiedy nie zrobią się złote. Gdy tak się już stanie dotknąć palcem by sprawdzić sprężystość, gdy są za luźne dodać parę minut i zmniejszyć temperaturę.


WYKOŃCZENIE:  Gdy przestygną posypać cukrem po wierzchu i albo wstawić do np. kuchenki mikrofalowej z funkcją rożno, albo użyć jakiegoś opiekacza tak by cukier się skarmelizowal, albo najlepiej zaopatrzyć się w mały palmiczek ręczny gazowy jak Topex i przy pomocy jego zamienić cukier w karmel.
Ja podobny palniczek kupiłem na bazarku za 30 PLN.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz