Łączna liczba wyświetleń

sobota, 22 stycznia 2011

Buraczki zasmażane

buraczkizasmazane  


    Dostałem od Was pytanie, jak zrobić smaczne buraczki zamażane,
 które będą doskonałym dodatkiem np do bitek, kaczki, czy sztuki mięsa?  Osobiście bardziej lubię surówkę z buraczków  na zimno z cebulką i pieprzem , ale i zasmażane wiem, ze mają swój urok. 


SKŁADNIKI: 3- 4 buraki, cebulka, 2 łyżki  mąki ,  sol, cukier, pieprz, cytrynka w płynie.{ może tez być kwasek cytrynowy}

WYKONANIE: Buraki gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru do miękkości tak by jak nadziejemy na floka ( patyczek drewniany do szaszłyków } czy na widelec zsuwały się z niego swobodnie. Czas gotowania jest różny, bo różne odmiany buraków inaczej miękną i wynosi od 1 godziny do 2-3 godzin. Gdy mamy do czynienia z bardzo dużymi burakami lepiej jest je przekroić choćby na pól by zaoszczędzić sobie cennego czasu.
      Gdy buraczki mamy już miękkie i przestudzone obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy zasmażać buraczki, uważając by zbyt mocno się nie przysmażyła. Masła musi być sporo tak byśmy mogli od razu dodać do niego mąkę, rozprowadzić ją trzepaczka i podsmażyć  lekko, robiąc zasmażkę.              Gdy zasmażka jest zbyt gęsta trzeba dodać masła, ewentualnie troszkę oleju, a następnie wrzucamy starte buraczki mieszając łyżka tak by się połączyły z zasmażka. Znów gdy jest zbyt geste podlać woda i doprawić solą, cukrem, pieprzem i cytrynką. próbować i dodawać przyprawy do momentu, gdy wszystkie 4 smaki { słony, słodki, kwaśny i pieprzny} będą wyczuwalne.

2 komentarze:

  1. Domowe zarcie to jest to .Moze masz jakis dobry przepis na fasolke po bretonsku ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne buraczki, polecam!

    OdpowiedzUsuń