buraczkizasmazane
Dostałem od Was pytanie, jak zrobić smaczne buraczki zamażane,
które będą doskonałym dodatkiem np do bitek, kaczki, czy sztuki mięsa? Osobiście bardziej lubię surówkę z buraczków na zimno z cebulką i pieprzem , ale i zasmażane wiem, ze mają swój urok.
SKŁADNIKI: 3- 4 buraki, cebulka, 2 łyżki mąki , sol, cukier, pieprz, cytrynka w płynie.{ może tez być kwasek cytrynowy}
WYKONANIE: Buraki gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru do miękkości tak by jak nadziejemy na floka ( patyczek drewniany do szaszłyków } czy na widelec zsuwały się z niego swobodnie. Czas gotowania jest różny, bo różne odmiany buraków inaczej miękną i wynosi od 1 godziny do 2-3 godzin. Gdy mamy do czynienia z bardzo dużymi burakami lepiej jest je przekroić choćby na pól by zaoszczędzić sobie cennego czasu.
Gdy buraczki mamy już miękkie i przestudzone obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle w garnku, w którym będziemy zasmażać buraczki, uważając by zbyt mocno się nie przysmażyła. Masła musi być sporo tak byśmy mogli od razu dodać do niego mąkę, rozprowadzić ją trzepaczka i podsmażyć lekko, robiąc zasmażkę. Gdy zasmażka jest zbyt gęsta trzeba dodać masła, ewentualnie troszkę oleju, a następnie wrzucamy starte buraczki mieszając łyżka tak by się połączyły z zasmażka. Znów gdy jest zbyt geste podlać woda i doprawić solą, cukrem, pieprzem i cytrynką. próbować i dodawać przyprawy do momentu, gdy wszystkie 4 smaki { słony, słodki, kwaśny i pieprzny} będą wyczuwalne.
Domowe zarcie to jest to .Moze masz jakis dobry przepis na fasolke po bretonsku ?
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne buraczki, polecam!
OdpowiedzUsuń