Łączna liczba wyświetleń

środa, 26 stycznia 2011

FASOLKA PO BRETOŃSKU

    Jednym z moich najbardziej lubianych dań tzw. jedno garowych jest fasolka po bretońsku.Potrawa ta wywodzi się z regionu francuskiego półwyspu Bretońskiego nad oceanem Atlantyckim, ale poprzez dodanie do niej polskiej kiełbasy i zamienieniu tymianku na majeranek  oraz cebulki szalotki na zwykłą cebule stała się typowym, prawie tradycyjnym daniem polskim . Ja zamieszam prosty  przepis  , który sam stosuje i zawsze wychodzi mi smaczna :


SKŁADNIKI:  fasolka biała typu Jaś ok 1kg , kiełbasa zwyczajna 0,5kg , boczek surowy lub parzony 0,5 kg, 2 średnie cebule, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, papryka słodka suszona, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy 1 słoiczek lub 2 male puszki, mąka ok 3- 4  łyżek.


WYKONANIE:  fasole przepłukać i zalać przegotowaną ostudzoną wodą , której musi być przynajmniej dwa razy tyle co fasoli. Pozostawić do namoczenia najlepiej na całą noc, gotować w tej samej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela, aż zmięknie. Dodać sól. Kiełbasę, boczek i cebule pokrojone w kostce usmażyć i połączyć z fasolką. Dodać koncentrat pomidorowy, paprykę i majeranek , pieprz { można dodać też odrobinkę czosnku 1 ząbek, lub trochę czosnku suszonego do smaku}.Z zimnej wody i maki zrobić zawiesinę  i nią zagęścić potrawę uważając by dobrze ją rozprowadzić tak by się nie zrobiły grudki. Można tez w celu zagęszczenia łyżką cedzakową wyłowić z garnka { oczywiście na samym początku gdy tylko fasola będzie miękka}  nieco fasolki zblędować ją  po czym  wrzucić z powrotem już taką przetartą co sprawi, ze danie zgęstnieje bez dodatku maki.


Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Zastanawialo mnie zawsze co robic z ta woda z namaczania, ale terazjuz wiem by odlewac. dzieki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak samo jak do grochowej zupy gotujemy ja w tej samej wodzie co groch sie namaczal.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń