Łączna liczba wyświetleń

środa, 19 stycznia 2011

Sałatka z tuńczyka

                 Świetna sprawa na przyjecie, dobra na śniadanie, a w dodatku tania i naprawdę bardzo smaczna. Rabie ją sobie często na śniadanie gdy tylko posiadam w lodowce puszkę tuńczyka takiego w oleju najlepiej , a często posiadam bo zawsze kupuje parę puszek będąc w markecie. Ja robię ja sobie tak :


1 cebulkę średniej wielkości kroje drobno w kosteczkę, tak samo czosnek 1 - 2 ząbki , 2 jajka na twardo w kostkę, żółty ser najlepiej typu cheddar w paski, koperek, może być kukurydza, papryka czerwona polowa w kostkę w celu przełamania koloru, majonez , łyżeczka chrzanu , sól, pieprz sporo, sok z cytrynki. Ostatnio dodałem sos chilli i naprawdę była świetna. Można tez dodać tylko nie za dużo ananasa tez jest dobra.


Bardziej wykwintna wersja tej sałatki to nadziać taką sałatkę ugotowany al dente makaron conchiglione {muszelki) . Położyć takie muszelki na ładny półmisek i delikatnie przyozdobić cytrynką, koperkiem czy choćby rzodkiewką, a na pewno zrobi wrażenie na gościach.




Bardziej ekonomiczna wersja wykwintnej wersji : sałatkę zmieszać z ugotowanym makaronem np. fussili  tj świderki ..









3 komentarze:

  1. robilam wg przepisu, polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam zrobic ta wersje wykwintna w muszelkach gonchilioni , bo tak zawsze robilam ten makaron z borowikami w smietanie i tez polecam.
    Jadwiga.

    OdpowiedzUsuń