Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 8 marca 2011

Chleb domowy


      Wcale nie jest trudny do zrobienia i nie potrzeba zbyt wiele czasu by móc skosztować  świeży i ciepły jak z piekarni, a przede wszystkim bez żadnych spulchniaczy, wspomagaczu smaku, konserwantów  i innej chemii chlebek domowego wypieku.
      Zrobiłem sobie ostatnio pszenny i przenno- żytni chleb, gdzie koszt dwóch prawie kilogramowych chlebów był porównywalny z ceną jednego chleba w sklepie, po czym za parę dni znowu piekłem ponownie modyfikując przepis poprzez dodanie miodu, płatków owsianych czy pestek dyni tak mi i moim bliskim zasmakował. 
Zachęcam do skorzystania z mojego przepisu lub  z jakiegoś innego i zrobienia sobie w domu takiego rarytasu. 
Podaje niżej przepis na dwa rodzaje chlebów takich jak zrobiłem po raz pierwszy .


SKŁADNIKI:  100g drożdży, 1 kg maki pszennej , mleko, woda,ok 150 ml oleju , sol, cukier, 1 jajko oraz mała cebula i maka żytnia ok 200g.




WYKONANIE: 
 Do dwóch sporych misek wkładamy po pól opakowania czyli po 50g pokruszonych drożdży i zasypujemy je 3 łyżeczkami cukru. Szklankę mleka i szklankę wody podgrzewamy tak by płyn był lekko ciepły {ok 40 st C } i dolewamy do niego ok 100 ml oleju. Wlewamy po połowie do każdej z misek i mieszamy trzepaczka tak by  drożdże się rozpuściły. Dodajemy po ok 1,5 do 2 łyżeczek soli i wsypujemy do jednej miski pól kilo maki pszennej, a do drugiej 300g pszennej , 200g żytniej oraz  drobną kosteczkę  zeszklonej  cebulki.
 Mieszamy trzepaczką ile można, po czym wysypujemy z misek na podsypaną mąką stolnice i dalej wyrabiamy już ręką posypując sobie na nią co jakiś czas mąkę tak by nam się ciasto nie przyklejało.Wyrabiamy dokładnie wtłaczając jak najwięcej powietrza, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencje i będzie odchodziło  od reki i stolnicy.
          Smarujemy blaszkę na której  chleb będzie pieczony olejem i kładziemy na niej uformowane na kształt chleba ciasto.
Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok 40 min do godziny w cieple miejsce. Przed upływem tego czasu nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, a gdy drożdże zrobią swoje i masa powiększy się znacząco smarujemy wierzch roztrzepanym z odrobinka mleka jajkiem i na to jeszcze sypiemy mąkę.
         Pieczemy ok 30min. By się upewnić , ze chleb już jest dobrze upieczony wbijamy w jego najgrubsze miejsce patyczek do szaszłyka lub wykałaczkę i sprawdzamy palcem czy nie jest wilgotny. Jak jest pieczemy dłużej lecz raczej po takim czasie już będzie dobry. 
        Zamiast cukru można dodać miodu, oraz można dosypać różnych ziaren czy słonecznika, czy pestki dyni czy choćby nawet len jak ktoś lubi.


SKRÓCONY PRZEPIS NA 1 CHLEB :

50g drożdzy + 3 łyżeczki cukru
0.5 szkl wody + 0.5 szkl wody + 50ml oleju - podgrzać ok 40 st.
+ 1.5 - 2 łyżeczki soli + 0.5 kg mąki. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz