Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 marca 2011

Dla smakoszy skrobiowych .

        Golaski - to dodatek skrobiowy podobny nieco do dufinek, też są wykonane z ugotowanych ziemniaków, z tym, że bez  ucierania z jajkami, a jedynie z jajkiem wbitym  do sierotka, oraz z fasoli typu Jaś.
Świetnie pasują do kaczki, setka czy bardziej typowo domowych dan takich jak np.sztuka mięsa duszonego w sosie , gołąbków, czy pulpetów. 
Są jakby pewną odmianą klusek śląskich tyle, że są smażone oraz robione pół na pół ze zmieloną, ugotowana wcześniej fasola, albo raczej do kopytek bo tu też się nie dodaje maki ziemniaczanej ,tylko  przenną.  


SKŁADNIKI : ugotowane i zmielone ziemniaki 300g 
                        ugotowana do miękkości`i zmielona fasola { najlepiej sobie  przed gotowaniem fasolę namoczyć dzień                        wcześniej } 200 g 
                         1 jajko, sól, pieprz { najlepiej biały }
                          maka pszenna ok 200g oraz do podsypania


WYKONANIE:  wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto nie długo , gdyż składniki łatwo będą się łączyć, a ciasto przez to,ze wyjdzie dość twarde { w porównaniu np. z kopytkami }przyjemnie będzie się formować w niewielkie kuleczki wielkości winogrona, albo gałki muszkatołowej  gdy będziemy robić je na mokro wilgotnymi rękami..
Kuleczki odkładamy na podsypaną mąką tackę, a następnie , gdy już mamy zrobione wszystkie smażymy na głębokim tłuszczu do złocistego koloru.
Golaski  można zjadać nawet jako samodzielne danie np. z okrasą ze słoninki , boczku, cebuli , czy z rożnego typu  sosami  pieczeniowymi, grzybowymi, pomidorowymi z dodatkiem warzyw lub bez. Białe sosy mniej pasują, ale gdy sami sobie robimy  tez można  spróbować podać z np. sosem serowym, beszamelowym, czy śmietanowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz