Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 13 marca 2014

PSTRĄG W POMARAŃCZACH

          Przepis, który proponuje będzie wspaniałą odskocznią od codziennego , zwyczajnego jedzenia, a zarazem składniki, które będą potrzebne nie są wcale  drogie i dostępne są niemalże wszędzie. 
SKŁADNIKI:   -  2 filety pstrąga
                          - 1 pomarańcz
                          -  2 ząbki czosnku
                          - ok 2 cm świerzego imbiru
                          - 1 łyżka masła
                           - 2 łyżki oliwy
                           - liść laurowy, sół, pieprz oraz jak ktoś lubi 1 łyżeczka kaparów

SPOSÓB WYKONANIA:   Pomarańcza sparzamy, scieramy z niego skórkę, filerujemy, a z reszty wyciskamy sok wprost na patelnię, na którą odrazu dodajemy posiekany drobno czosnek i imbir, masło i podlewamy okolo 50 ml wody. Do tego wszystkiego wkładamy skórą do dołu pstrągi i dusimy pod przykryciem 6- 8 minut podlewając od czasu do czasu sokiem  z patelni. Do tak przyżądzonej ryby świetnie pasuje  ryż, który można zrobić z cebulką i czosnkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz