Łączna liczba wyświetleń

sobota, 20 października 2012

Kompot jabłkowo-żurawinowy

          Kompot który proponuje różni sie nieco od powszechnie znanych polskich kompotów do picia, gdyż u mnie to nie bedzie kompot płynny, ale same owoce  , doskonale doprawione do smaku, ładnie ułożone z ringa,  z bezą z białek,( też odrobinke inna niż tą tradycyjną) , sosem waniliowym (castardem) i żurawinowymi cukiereczkami .
SKŁADNIKI ( na 4 porcje deseru):  - 1 kg jabłek np. Antonuwek
                                                          - cukier ok 250g
                                                          - żurawina mrożona ok. 150g
                                                          - 3 jajka
                                                          - laska wanili lub cukier wanilinowy
SPOSÓB WYKONANIA: Jabłka obieramy usówamu gniazda nasienne i kroimy w czastki tzn. ćwiartka jabłka na 3, 4 czesci w zależnosci od wielkośći owoca. Nie mogą byc zbyt małe . Takie jabłka gotujemy w wodzie z gożdzikami i wanilią  oraz żórawiną do miekkosci . ( Można użyc także gotowych z puszki jabłek w cząstkach.) Przecedzamy na sitku ,słodzimy ok 125g cukru  do smaku i studzimy. Dodana żurawina nada jabłką czerwonawy kolor, oraz wzmocni ich smak nutką kwasowosci i oromatem lesnych owoców.
     Ubijamy białka na sztywno do białośći  z pozostałymi 125gramami cukru robiąć tradycyjną masę bezową.
Teraz nasz deser wymaga tylko złożenia czyli wykończenia .
Bierzemy duży tależ , na którego sierodku umieszczamy metalowe, lub plastikowe kułeczko (tzw. ring), napełniając go ścisło naszymi ciepłymi, ale nie gorącymi owocami z kompotu, a na ich wierzch nakładamy 2 łyżki masy bezowej. Sciągamy ostrożnie ring, a bezę przypiekamy przy pomocy blowtucha czyli opalarki takiej samej co sie używa np. do cremu brule na brązowty kolor. Castard podajemy w małej sosjerce, badż polewamy po tależu i czesciowo po kompocie. Posypujemy na koniec żurawinowymi cukiereczkami.
     Deser ten tak  mimo zupełnie pospolitych składników smak ma  naprawdę niepospolity i potrafi zaspokoić gusta prawdziwych smakoszy deserów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz