Fritaski czyli placuszko-podobne przekąski z krewetek podawane na ciepło, najlepiej prosto z patelni to danie wbrew pozorom ani wcale drogie, ani skomplikowane. Do ich sporządzenia potrzebne nam będą:
- 0.5 kg mrożonych krewetek koktailowych
- 1 pęczek dymki, ewentualnie zwykły szczypiorek- natka pietruszki
- 100 ml białego wina
- ok. 300g mąki przennej
- ok. 100ml wody
- sól, pieprz biały
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa z oliwek do smażenia ( w tańszej wersji użyj oleju )
Rozmrozić krewetki i odcisnąć dobrze z wody.
Wino białe wlać do miski, w której będziemy robić ciasto na nasze fritaski i połączyć je z wodą. Płyny posolić ( dość sporo), popieprzyć i dodawać do nich mąkę mieszając trzepaczką w celu dokładnego połączenia składników oraz proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wrzucić odciśnięte krewetki , posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną pod skosem około centymetrowej długości dymkę.
Wymieszać.
Całość przelać na sitko, pod którym podstawiamy miseczkę w celu pozbycia się nadmiaru ciasta, a zostawieniu krewetek i zielonych dodatków, które z owym ciastem powinny być tylko połączone. Prosto z sitka nabierać łyżką krewetki i wrzucać je na rozgrzany tłuszcz.
Smażyć na złocisty kolor z obu stron, a po usmażeniu wykładać na papierowe ręczniczki .
Fritaski świetnie smakują z dipem : majonez, kolendra
majonez, wasabi
sweet chilli
czy curry.
Namawiam wszystkich do spróbowania Fritasków, które podane na domowym party napewno zrobią wrażenie na Państwa gosciach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz