SKŁADNIKI: - żurawina mrożona 1 torebka 250g
- cukier 300g- woda 300ml
- cukier puder ok 0.5 kg
WYKONANIE:
Zagotować wode z cukrem ( 1 :1 ) tak by nam sie cały cukier w niej rozpuśćił, po czym ostudzić do temperatury ok 50 st. C. Do powstałego syropu wsypać zamrożoną żurawine. Pozostawić tak na jakieś dwie godziny w celu namoczenia owocu czyli przeniknięcia osmotycznego przez jego skórke cukru.
Po tym czasie żurawine wyjąć na sitko, dobrze odsączyc a nastepnie każdą z osobna dokładnie obtoczyć w pudrze i układać na tacke z papierem pergaminowym obsypanym troszke cukrem pudrem tak by nam sie nie posklejała.
Teraz trzeba uzbroić sie w cierpliwosc, odstawić tacke z cukiereczkami w suche , ciepłe miejsce w celu wysuszenia cukierków na co najmniej dwa dni.
Gdy cukiereczki już dobrze podeschną bedą słodkie na zewnątrz, fajnie będą strzelać pod zębami a wewnatrz kwaśnawa żórawinka sprawi, ze bedziecie zachwyceni swoim dziełem.
Można podawać w kieliszku z mietą jak na zdjęciu bądz tak jak napisałem wyżej jako dodatek, dekorację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz