Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 5 kwietnia 2011

Solianka miesna.

  










nerki cielęce
    Solanka {Solijanka - spolszczona nazwa} to tak typowa zupa na wschodzie tzn. głównie w . Rosji , Białorusi i na Ukrainie  jak u nas żurek i tak jak żurku tak i Solanki istnieje wiele odmian. Jest to zupa wiejska z dużą  ilością składników i może być rybna, grzybowa, albo najbardziej popularna mięsna. Jedno jest pewne każda Solanka ma smak słono- kwaśny od ogórków kiszonych i oliwek, a wszystkie inne składniki to indywidualny wybór kucharza. 


SKŁADNIKI:  Wołowina bez kości np łopatka ok 0.5kg, nerki cielęce 2 sztuki , szynka gotowana 0.3 kg, słoninka 0.2 kg, { można  dodać chudą kiełbasę } 2 cebule, ogórki kiszone 0.3 kg, oliwki zielone,  { można tez dodać  mały  słoiczek  kaparów },przecier pomidorowy 2- 3 łyżeczki, 2 sparzone, obrane ze skorki pomidory, cytryna, liść laurowy , ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, 2- 3 ząbki czosnku, warzywa na bulion, gęsta śmietana 22%


WYKONANIE : Na wołowinie i warzywach ugotować esencjonalny , klarowny wywar, a gdy mięso będzie miękkie, ale nie będzie się  rozpadało wyjąć, schłodzić i  pokroić w drobną kostkę max 0.5 cm.Nerki cielęce gotować w dużej ilości wody zmieniając ją jakieś 5 razy tak by pozbyć się niemiłego zapachu, po czym zchłodzic, przekroić na pól w zadłuż tak by móc wyczyścić wewnątrz z tłuszczu i galaretowatej substancji , pokroić w drobną kosteczkę, szynkę gotowaną tak samo .Mięso, szynkę i nerki wrzucić do wywaru. Słoninkę  pokroić w kostkę drobną i wrzucić na patelnie podsmażając lekko by się wytopiło nieco smalcu , po czym dodać obrane i pokrojone bez pestek w kosteczkę ogórki, cebulkę w piórka, a na sam koniec  czosnek w plasterki.. Gdy składniki będą  już  usmażone  dodać przecier pomidorowy. Połączyć z wywarem. Dodać oliwki i  pomidory bez skorki pokrojone  w kostkę .
Doprawić do smaku solą , pieprzem, delikatnie kminkiem, sokiem z cytryny. Gdy zupa jest za mało kwaśna  dolać można nieco zalewy z ogórków czy kaparów. 
 Teraz zupę nalać na talerz , na środek jej położyć łyżkę kwaśnej śmietany, a na nią plasterek cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz