nerki cielęce |
SKŁADNIKI: Wołowina bez kości np łopatka ok 0.5kg, nerki cielęce 2 sztuki , szynka gotowana 0.3 kg, słoninka 0.2 kg, { można dodać chudą kiełbasę } 2 cebule, ogórki kiszone 0.3 kg, oliwki zielone, { można tez dodać mały słoiczek kaparów },przecier pomidorowy 2- 3 łyżeczki, 2 sparzone, obrane ze skorki pomidory, cytryna, liść laurowy , ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, 2- 3 ząbki czosnku, warzywa na bulion, gęsta śmietana 22%
WYKONANIE : Na wołowinie i warzywach ugotować esencjonalny , klarowny wywar, a gdy mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadało wyjąć, schłodzić i pokroić w drobną kostkę max 0.5 cm.Nerki cielęce gotować w dużej ilości wody zmieniając ją jakieś 5 razy tak by pozbyć się niemiłego zapachu, po czym zchłodzic, przekroić na pól w zadłuż tak by móc wyczyścić wewnątrz z tłuszczu i galaretowatej substancji , pokroić w drobną kosteczkę, szynkę gotowaną tak samo .Mięso, szynkę i nerki wrzucić do wywaru. Słoninkę pokroić w kostkę drobną i wrzucić na patelnie podsmażając lekko by się wytopiło nieco smalcu , po czym dodać obrane i pokrojone bez pestek w kosteczkę ogórki, cebulkę w piórka, a na sam koniec czosnek w plasterki.. Gdy składniki będą już usmażone dodać przecier pomidorowy. Połączyć z wywarem. Dodać oliwki i pomidory bez skorki pokrojone w kostkę .
Doprawić do smaku solą , pieprzem, delikatnie kminkiem, sokiem z cytryny. Gdy zupa jest za mało kwaśna dolać można nieco zalewy z ogórków czy kaparów.
Teraz zupę nalać na talerz , na środek jej położyć łyżkę kwaśnej śmietany, a na nią plasterek cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz