Takie nerki to dla smakoszy podrobów niezły rarytas.Jest to dobra przekąska gorąca i raczej tylko przekąska gdyż jako samodzielne danie może być troszkę za ciężko strawne ze względu na sos śmietanowy i grzyby.
Dobrze jest mieć do tego dania gliniane rawielki do zapiekania , ale nie jest to konieczne.
Podaje przepis na dwie porcje przekąski:
SKŁADNIKI : nerki cielęce 4- 5 sztuk, szynka gotowana 150g, borowik, lub podgrzybek 150g, czosnek 2- 3 ząbki , dobrze mieć ok 40 mil wina białego np. Malaga, śmietana 30 % ok 300mil, ser żółty starty 50g, sól, pieprz, natka pietruszki.
WYKONANIE: Przygotować nerki cielęce tzn. obgotować je w dużej ilości wody zmieniając ja kilkakrotnie, po czym po ostudzeniu naciąć je wzdłuż i odciąć nadmiar tłuszczu oraz zakończenia przewodów moczowych i wymyć je pod bieżącą wodą. Pokroić nerki w kostkę ok 0.3 mm. Grzyby pokroić w większa kostkę ,cebule tez, czosnek w plasterki. Na rozgrzanej patelni smażymy grzyby, uważając by nam się nie przykleiły do dna.Na drugiej patelni podsmażamy cebulę, czosnek i na koniec dodajemy pokrojone nerki. Podlewamy winem, a gdy wyparuje zostawiając sam aromat i smak wlewamy śmietanę .Dorzucamy przesmażone już grzyby i dusimy wszystko przez chwilę doprawiając do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przekładamy do naczyń , w których będziemy zapiekać posypujemy startym serem i wstawiamy do zapieczenia ok 5 min w rozgrzanym do ok 180 st C piecu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz