Pate z brioszka. |
Pate z drobiowych watrobek:
1 kg oczyszczonych kurzych watrobek
0.5 kg masla
1 duza cebula
50ml brendy
100ml wina bialego
Rozgrzewamy garnek z olejem i wrzocamy do niego pokrojona w duza kostke cebula. Szklimy ja po czym zalewamy alkoholem , redukujac go tak by prawie caly odparowal. Dorzucamy oczyszczone watrobki i dusimy je z cebula , mieszajac tak by odparowala do 1\4 objetosci wody. Zdejmujemy z ognia i przezocamy do wysokiego naczynia w ktorym blendowac bedziemy podduszone wotrobi wtlaczajac stopniowo maslo..
Solimy, pieprzymy do smaku i gdy juz masa bedzie dokladnie zmiksowana przelewamy ja do foremek wylozonych podwojna warstwa foli spozywczej i szybko wstawiamy do lodowki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz