Łączna liczba wyświetleń

piątek, 7 września 2012

Pate z watrobek drobiowych


Pate z brioszka.


Pate z drobiowych watrobek: 

1 kg oczyszczonych kurzych watrobek
0.5 kg masla
1 duza cebula
50ml brendy
100ml wina bialego


Maslo zimne  ( najlepiej bardzo zimne} dzielimy sobie na male kostki i pozostawiamy w lodowce.
Rozgrzewamy garnek  z olejem i wrzocamy do niego pokrojona w duza kostke cebula. Szklimy ja po czym zalewamy alkoholem , redukujac go tak by   prawie caly odparowal. Dorzucamy oczyszczone watrobki i dusimy je z cebula , mieszajac tak by odparowala do 1\4 objetosci wody. Zdejmujemy z ognia i przezocamy do wysokiego naczynia w ktorym blendowac  bedziemy podduszone wotrobi wtlaczajac stopniowo maslo..
Solimy, pieprzymy do smaku i gdy juz masa bedzie dokladnie zmiksowana przelewamy ja do foremek wylozonych podwojna warstwa foli spozywczej i szybko wstawiamy do lodowki.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz