Łączna liczba wyświetleń

sobota, 21 czerwca 2014

Tempura.

zamrożona mąka

Tempura jest to ciasto, w które panieruje się niemal wszystko, sery, warzywa, mięsa i ryby. Oryginalna pochodzi nz japoni ni robi sie z mąki kukurydzianej, ja napisze jak zrobić domową wersję, w której spanierować będziemy mogli ser feta i z takim serem p[odać sałatkę. Zeby tempura była chrupiąca należy najlepiej dzień wczesniej zamrozić mąkę z której będziemy ją robić, a woda którą dodamy musi być gazowana.

SPOSÓB WYKONANIA:   Gazowaną wodę łączymy z zamrożoną mąką, solimy. Konsystęcja musi być gęstości śmietany kwaśnej. W tak przygotowane ciasto wkładamy pokrojony ser feta, obsypany wcześniej mąką i smażymy na głębokim, rozgrzanym tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz